přechod Grónska z východu na západ
14. 02. 2010

PŘECHOD GRÓNSKA

z východu na západ

Nevěřím, že to někoho může nechat chladným. Když letíte mezi Evropou a USA, a vyjde počasí, máte pod sebou asi 40 minut čistě ledovou zemi. Grónsko. Toto přejít vlastními silami! Dívat se na letadla nad sebou! 

V ČR jsem nedokázal najít nikoho, kdo by toto moje nadšení sdílel, a tak jsem udělal jednu z největších blbostí: na dlouhou a ne úplně bezpečnou výpravu jsem začal hledat parťáky na internetu. Dohodl jsem se s partičkou britských vojáků a vyrazili jsme. Až během cesty mi dokonale došlo, že na takové cestě je každý člen kriticky důležitý. Stačí jeden chybující, jeden přepínající své síly a v pytli jsou všichni. Došlo mi, jak obrovskou kliku jsem měl, že celá sestava byla perfektní. Můj anděl strážný nade mnou či spíš nad mojí klávesnicí musel bdít, když jsem vyťukával zadání pro vyhledávače. 

Necelých 600km, 23 dní, parádní vzpomínky a několik nových přátel na celý život. Grónsko jsem si zamiloval. A kdykoli letím letadlem mezi Evropou a Amerikou, visím na okýnku jako dřív a říkám si: tam jsem byl. To jsem celé přešel.